Brevkasse

"Hvordan gør jeg de erfarne medarbejdere trygge?"

7.2.2025

af

lllustration, hvor en yngre og en ældre medarbejder er i samtale

Illustration: InnaSakun/Shutterstock

"Efter at jeg kom med en ubetænksom bemærkning for nylig, tænker jeg nu en del over dette: Hvordan kan jeg som leder sikre et ordentligt og motiverende arbejdsmiljø for mine dygtige, erfarne kollegaer?"

Kære Djøf

Jeg er leder i en stor offentlig organisation. Jeg har mange ansatte i min afdeling, og flere af dem har ’mange år på bagen’. Forleden kom jeg i et ubetænksomt øjeblik til at adressere pensionering over for en af de ældre medarbejdere. Det slap jeg ikke godt fra, for den pågældende var slet ikke i nærheden af at være der i sit liv.

Med den lidt dumme oplevelse i bagagen tænker jeg nu en del over dette: Hvordan kan jeg som leder sikre et trygt, ordentligt og motiverende arbejdsmiljø for mine dygtige, erfarne kollegaer?

 

Kære medlem

Dit spørgsmål viser, at du reflekterer over din rolle som leder, og det er et vigtigt skridt mod at skabe et trygt og motiverende arbejdsmiljø for alle medarbejdere, uanset alder.

Når det gælder de erfarne medarbejdere, er det vigtigt, du behandler dem som det, de er: Medarbejdere, der bidrager, udvikler sig og gerne vil ses for det, de leverer i jobbet. Alder og tanker om pensionering må naturligvis ikke skygge for det.

Overlad det til medarbejderen selv at lægge op til den snak. I modsat fald kan det (som du formentlig har oplevet) skabe usikkerhed og tvivl hos medarbejderen om hendes eller hans værdi i organisationen. Invitér i stedet til dialogen som en del af den generelle samtale om trivsel og udvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
Job
Grønlands Selvstyre, Serviceafdelingen
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset

Mit råd er derfor: Skift fokus til at motivere og udvikle dine erfarne medarbejdere. Giv dem spændende opgaver, ansvar og muligheder for at bruge deres kompetencer – præcis som du ville gøre for alle andre. Tag udgangspunkt i deres styrker og interesser frem for deres livsfase og alder. Erfaring er en styrke. Tænk de erfarne medarbejdere som rollemodeller, der bidrager med deres viden og indsigt, fx som mentorer og sparringspartnere – og ved altid at være driftssikre, når der er brug for det.

Husk, at organisationen som helhed også spiller en rolle. Politikker for trivsel og udvikling i alle livsfaser skaber retfærdighed og psykologisk tryghed. Din opgave som leder er at omsætte disse politikker til praksis og sikre, at alle bliver set, hørt og taget alvorligt. Klare politikker med tilbud, der inviterer medarbejderne til at tage dialogen, når de selv er parate – fx om karriereudvikling, fleksibilitet, jobrotation og, ja, også pension.

Så, kære leder, anerkend dine erfarne kolleger for deres bidrag, og skab plads til udvikling og trivsel. Gør du det, skaber du ikke kun et bedre arbejdsmiljø, men også et mere engageret og motiveret team.

Og husk at tage en åben og ærlig samtale med medarbejderen, du kom galt af sted med. Indrøm din ubetænksomhed, og spørg, hvordan du bedst kan støtte vedkommendes trivsel og udvikling fremadrettet. Det vil genetablere tilliden imellem jer og motivationen hos den pågældende.

Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent, Djøf

Kommentarer

8 dage siden
Start med at erkende at pensionsalderen er ca. 70. Så dine medarbejdere i sen 50’erne og først 60 erne har to gennemsnits ansættelser tilbage i deres arbejdsliv. Og ikke et par år til pension. Glæd dig så over at de behøver langt mindre af den ledelses tid som nu helt sikkert ikke har nok af. Og at du i stedet kan gemme den til dine yngre medarbejdere.
Anonym
12 dage siden
Motivation og udvikling er nøgleord, så lad også de 'ældre' få del i efteruddannelses programmer. Samtidigt ved vi, at staten gerne skiller sig af med ældre medarbejdere og ældre medarbejdere ved godt, at det kan være svært at få job allerede fra 55+ Erkend, at det kan gøre medarbejdere usikre og forskubber magtbalancen endnu mere i dit favør. Sørg derfor for, at skabe tryghed på arbejdspladsen. Det betaler sig. Mere motivation, mindre stress og færre sygedage