Debat

Manglende klimahandling truer vores pensioner

18.3.2025

af

Foto af en oversvømmet vej i Brabrand

Foto: Jens Ravn/Shutterstock

Da Djøfbladet for nylig skrev om unge Djøf-medlemmers pensionsopsparinger, stod der ikke et ord om et ellers helt centralt spørgsmål: Hvad vil den globale opvarmning betyde for fremtidens pensioner? Det er både pensionskasserne og deres medlemmer nødt til at forholde sig til, skriver seks medlemmer af P+.

Har unge djøfere udsigt til en pension, der er til at leve af, og en verden, der er til at leve i?

Det spørgsmål vil blive drøftet på forårets generalforsamlinger i flere pensionskasser. Det gælder bl.a. generalforsamlingen i P+, som er mange djøferes pensionskasse. Så der er god grund til at melde sig til generalforsamlingen, som finder sted 24. april kl. 16.30 i Tivoli Hotel & Congress Center, København.

Djøfbladet bragte i februar en artikel om unge djøferes pensionsudsigter. Artiklen fremhævede værdien af, at man allerede som nyansat gør sig tanker om, hvordan man vil være stillet, når man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Der var et interview med en nyuddannet djøfer og med medarbejdere i pensionskasserne P+ og PFA, som fortalte om, hvordan man med succes får nye medlemmer til at forholde sig aktivt til deres egen pensionsopsparing. For som det hed i artiklen: ”Du kan gå glip af en halv million på den lange bane.”

Det er godt, at pensionskasserne gør noget for at engagere de nye medlemmer i deres egen pension. Et fundamentalt spørgsmål om unges pension blev dog slet ikke berørt i artiklen. Det drejer sig om, hvad den globale opvarmning og de deraf følgende udgifter til fx oprydning og genopbygning efter oversvømmelser betyder for pensionskasserne. Hvad er mulighederne for investeringer, der kan sikre, at unge medlemmer, der først går på pension om 30-40 år, får en pension, der er til at leve af, og en verden, der er til at leve i?

Det drejer sig altså om risikoen for, at pensionskassernes investeringer kan miste deres værdi, fordi klimaforandringerne umuliggør indtjening – ikke kun i enkelte brancher og lande, men systemisk og i global skala. Vores evne til at forudsige og opgøre effekterne af disse systemiske klimarisici er i dag meget ringe. Som de langsigtede investorer, de er, bør pensionskasserne gå forrest med at regne på, hvad forskellige temperaturstigningsscenarier kommer til at betyde for investeringernes rentabilitet på kort og på langt sigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre
Job
Grønlands Selvstyre, Formandens Departement
Job
Slagelse Kommune
Frist 9. apr. 2025
Job
HK Danmark
Frist 13. apr. 2025
Job
Kalundborg Kommune

Systemiske klimarisici er et spørgsmål, som alle unge pensionskassemedlemmer bør forholde sig til. Klimaforandringerne viser sig at have konsekvenser, som skaber en fundamental usikkerhed om, hvordan vores levevilkår ser ud, når dagens unge skal på pension.

Det eneste, der for øjeblikket er tydeligt, er, at det stadig går den forkerte vej med at begrænse CO2-udledningen. Systemerne har en indbygget træghed, der gør, at hverken internationale organisationer, politiske partier, virksomheder eller fagforeningerne får taget de nødvendige forholdsregler. Der er altid noget, som her og nu opfattes som vigtigere.

Men som medlemmer i en pensionskasse kan vi arbejde for, at de mange milliarder investeres på en måde, der kan sikre pensioner til de medlemmer, der først går på pension om 30-40 år.

Vi er kommet et stykke ad den vej i P+. Der er gjort store fremskridt med frasalg af aktier i fossilindustrien og med at udøve aktivt ejerskab i forhold til virksomheder, der opfører sig uansvarligt i forhold til Paris-aftalen.

Vi synes imidlertid, at det nu er vigtigt, at pensionskasser arbejder seriøst med at afdække de systemiske klimarisici, som følger af den manglende handling på klimaområdet. Er der fx tilstrækkelig sikkerhed for, at P+ vil være i stand til at udbetale fornuftige pensioner også om 30-40 år, hvis temperaturstigningerne fortsætter?

ANNONCE

Hvis du vil høre, hvordan bestyrelsen i P+ forholder sig til systemiske klimarisici, kan du deltage i generalforsamlingen, hvor vi er en gruppe P+-medlemmer, der har indsendt følgende tre spørgsmål til drøftelse:

1) Hvis verdens globale drivhusgasudledninger vedbliver at stige i overensstemmelse med current policy-udviklingsscenariet (svarende til ~3⁰C opvarmning), vil P+’s evne til at indfri sine forpligtelser over for alle sine pensionskunder da blive alvorligt kompromitteret i år 2050 og årene herefter?

2) Har P+ et medansvar for og en egeninteresse i at reducere den ”systemiske risiko”, som klimaforandringerne udgør, og hvis ja, hvad er de væsentligste indsatser, som pensionskassen har sat i værk for at reducere disse systemiske risici (herunder tiltag, der vedrører lobby-aktiviteter over for brancheorganisationer, tilsynsmyndigheder, politikere og andre)?

3) Deler P+ anskuelsen af, at klimaforandringerne medfører en potentiel konflikt mellem ældre medlemmers (kortsigtede) interesser til afkast og yngre medlemmers langsigtede interesser? Hvis ja, hvordan sikrer pensionsselskabet, at man inddrager de yngre medlemmers synspunkter i tilrettelæggelsen af pensionsselskabets langsigtede strategi?

Nicoline Ahmt, Cecilie Boesen, Morten Ejrnæs, Miriam Feilberg, Jakob Trane Ibsen og Christian Ege Jørgensen er alle medlemmer af P+.

Kommentarer

Jette Nielsen
5 dage siden
Jeg er bekymret for, at investeringsprofilen "overtages" af unge medlemmer med meget langt til pensionsalderen, og at min pension, som jeg regner med at aktivere om 5-7 år, udhules grundet investeringer, som er mere usikre, og hvis potentiale først realiseres om 30-40 år (hvis nogensinde). Jeg går ind for frit valg ift. 1) investeringsprofil 2) valg mellem ratepension og livrente Allerhelst så jeg frit valg i forhold til placering af mine penge i relation til både hvilket pensionsselskab, midlerne skal anbringes i, og investeringsprofil. Det er fjollet, at mine pensionsudsigter afgøres af en demokratisk beslutning blandt medlemmer, som har meget forskellige interesser, og ikke mindst meget forskellige udsigter til pension i det hele taget. Ønsket om frit valg har jeg også meldt ind til de kommende overenskomstforhandlinger.
Anonym
8 dage siden
En debat om klimaændringernes påvirkning på fremtidens afkast skal hilses velkommen. Den tilgang svarer, i modsætning til den klimapolitike tilgang, til pensionskassens formål om at sikre indbetalerne den bedst mulige pension. Så snart P+'s investeringspolitik og konkrete investeringer underlægges politiske opfattelser bør der afvises. I forhold til den konkrete problemstik er der i min opfattelse heller ikke tvivl om, at klimaændringerne vil få betydning for afkast i forskellige sektorer, men ikke nødvendigvis lige meget og heller ikke samme tidsrækkefølge. Deraf består afvejningen mellem ældre og yngre medlemmer, som i øvrigt ikke er en ny situation, da den også forholder sig til den risikoprofil, som knytter sig til alder. Debatten er nyttig, men skal også indbefatte, at P+ ikke nødvendigvis skal ansætte flere til at foretage en analyse, ligesom P+ skal overveje balancen mellen de løntimer, som allerede bruges på diverse screeninger og risiko/afkast. Jeg så gerne bestyrelsen redegøre for omkostningerne dertil. Udover at hilse debatten om klimaændringernes betydning for fremtidige afkast velkommen, samtidig med at politiske formål afvises, må generalforsamlingen også drøfte løsninger. En løsning er, at indbetalerne får større indflydelse på investeringen af deres egne penge. Det gælder både i sammensætningen af investeringer, men også at det bliver muligt at placere en del af opsparingen i ratepensioner, som giver mere fleksibilitet, når pensionen skal udbetales. Har du for eksempel en sygdom, som gør, at din forventede levetid er mindre end gennemsnittet, så er det tåbeligt at have alle midlerne i en livrente. Står mindlerne derimod i en ratepension kan du selv vælge om det skal udbetales over 10, 20 og 30 år. Skulle du undervejs ændre din mening kan du ændre ratepensionen til en livrenten, men du kan ikke ændre livrenten til en ratepension. Der er nogle skattemæssige grænser for, hvor meget der kan indbetales på ratepensioner, men din pensionsopsparing større end grænsen kan det overskydende blot placeres i en livrente. Medlemmerne kan altså kun vinde ved at få flere muligheder i P+. Teknisk er det intet problem. Andre pensionskasser kan sagtens finde ud af det. Jeg aldrig forstået, hvorfor P+ hele tiden skal trækkes til truet. Det har taget år at få P+ til at tilbyde de begrænsede valg medlemmerne har i dag. Selv egenindbetalingen vil P+ ikke give medlemmerne større indflydelse over. De, som har politiske ambitioner på medlemmernes vegne, hvad enten det er sortlisting af Israelske virksomheder eller virksomheder med stor Co2 udledning, må støtte et sådant forslag. Det giver dem mulighed for selv at anvende deres indbetalinger i tråd med deres opfattelser og løser samtidig problemet mellem yngre og ældre pensionsopsparere. En overgang til en kombination af rate og liverentepensioner vil samtidig være en håndsrækning til P+'s svageste medlemmer eller blot de, som selv ønsker større indflydelse på, i hvilken rækkefølge pensionen skal bruges.