Efter startup
26.3.2025
af
Matilde Sigersted
Foto: Mads Teglers
Andreas von der Heide startede et tøjfirma, mens han læste jura. I lang tid var det ren overlevelse, og han overvejede at sløjfe studiet. Nu er det en stor fordel for selskabet og ham selv, at han færdiggjorde.
En spejlblank basketballbane er det første, man møder, når man træder ind på hovedkontoret hos Les Deux. Banen grænser op til en minibar med spotlights, højstole, vinglas på hylderne og en marmor-lignende bagvæg.
Et tydeligt tegn på, at der er sket meget med tøjfirmaet, siden Djøfbladet interviewede Andreas von der Heide i 2014.
Dengang var han 23 år gammel, og sideløbende med sit og vennens t-shirtprojekt var han i gang med at færdiggøre en kandidat i jura.
På det tidspunkt havde tanken om at droppe studiet til fordel for virksomheden strejfet ham et par gange. Men han valgte alligevel at færdiggøre af en helt særlig grund.
Det er kommet både Les Deux og ham selv til gode.
Holdstemningen og atmosfæren på hovedkontoret på Amager vidner om, at Andreas von der Heide og hans partner, Kristoffer Haapanen, i de første mange år mest rekrutterede medarbejdere fra deres egen vennekreds.
"Jeg har aldrig set det som et job. Vi har altid hygget os ret meget omkring processen," fortæller han.
Men kigger man på det projekt, der startede med en t-shirt og et venskab, er der ingen tvivl om, at der bliver udrettet andet end at spille basket på hovedkontoret ved Øresund.
Med jævne mellemrum bringer vi i Djøfbladet historier om iværksættere, deres ambitioner og de risici, de har taget for at lykkes.
Men én ting er at starte virksomheden, mens man er fuld af gejst og gode idéer. Noget andet er hverdagen, der venter bagefter. Den historie bliver sjældent fortalt.
Derfor vender vi i denne artikelserie tilbage til en håndfuld af de iværksættere, vi tidligere har interviewet, for at høre, hvordan det egentlig gik.
Ledige stillinger
Varerne fra Les Deux bliver solgt i omkring 1.200 forretninger i hele Europa og nu også i USA. Firmaet har åbnet fire egne butikker, et 6.000 kvm stort lager i Espergærde, og så er teamet vokset til 120 ansatte. I dag omsætter Les Deux for 330 millioner kr., og i 2021 solgte stifterne 56% af selskabet til en svensk kapitalvirksomhed.
Les Deux har etableret sig så solidt, at Andreas von der Heide og resten af holdet holder julemiddage for udsatte familier og bygger basketbaner i New York. Med andre ord har både virksomheden og Andreas von der Heide i dag et helt andet overskud.
"Dengang vi startede, var hver dag en overlevelse, og der gik jo også fem år, før vi trak den første løn ud til os selv," fortæller Andreas von der Heide.
Og selv om han i dag aldrig ville bytte sit kreative og på mange måder frie arbejdsliv som selvstændig ud for noget, erkender han blankt, at han og virksomheden har fået nogle slag undervejs.
Særligt under corona-krisen, hvor Andreas von der Heide måtte sende alle medarbejdere hjem, blev tingene lige spændende nok for den unge iværksætter, som også er far til tre:
”Jeg havde samtidig en bankgæld på 8 millioner kr., så hvis virksomheden var gået konkurs, ville mit liv have set væsentlig anderledes ud i dag,” siger Andreas von der Heide.
Modebranchen er en svær størrelse, og det har på intet tidspunkt været nemt at slå igennem.
”Min telefon har aldrig ringet af sig selv. Og det er nok den væsentligste forskel, der har været mellem mit arbejdsliv og de af mine gamle studiekammerater, som valgte en mere traditionel karrierevej,” siger Andreas von der Heide.
Der er selvfølgelig en anden uforudsigelighed forbundet med livet som selvstændig, end hvis han havde valgt at gå ned ad advokat-vejen, fortæller Andreas von der Heide. Men han synes, det er sjovt at navigere i høje bølger, og drømmen om iværksætteriet har altid boet i ham. For ham var jurastudiet mere et middel til at nå målet, end det var et mål i sig selv.
”Jeg kunne aldrig se mig selv i jobbet som advokat, for jeg er ikke særlig god til at sidde stille, og jeg ville savne det kreative,” fortæller Andreas von der Heide, der i dag har titlen co-owner.
Den stillingsbetegnelse omfavner en ret bred opgaveportefølje. Han tager sig nemlig af alt det visuelle og brandingmæssige, og så sidder han samtidig med al in-house jura på hovedkontoret.
”Juraen har været en kæmpe fordel for mig. Det er en måde at tilgå tingene på – jeg kender alle spillereglerne og også alle undtagelserne,” fortæller Andreas von der Heide, som af samme grund aldrig har fortrudt beslutningen om at færdiggøre studiet.
Den største gevinst ved at gå en anderledes vej med juraen er den frihed, han har som selvstændig. Han er gift og har tre børn med sin underviser fra første år på jurastudiet. Og det var da også hende, der holdt ham til ilden og terpede eksamensøvelser med ham i perioder, hvor han overvejede at droppe ud.
I dag gør Les Deux meget ud af, at de unge ansatte også bliver uddannet undervejs. Det er et stort plus både for de unge og for virksomheden.
Til andre iværksættere, der studerer, samtidig med at de har et startup-firma, har Andreas von der Heide et godt råd:
”Tag en masse SU-lån og nyd, at du ikke er nødsaget til at betale en løn ud til dig selv endnu.”
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER