Studiejob
11.3.2025
af
Freja Lillevang Sørensen
Illustration: Vectorium/Shutterstock
For mange overskygger den gode nyhed om at have landet et studiejob de potentielle fejl, der kan gemme sig i kontrakten. Bliv klogere på de røde flag, du skal holde øje med.
Tillykke! Du er blevet ansat som studentermedhjælper – måske endda for første gang i din studietid.
For de fleste er begejstringen over at have fået et studierelevant arbejde og nervøsiteten over den første arbejdsdag større end fokusset på, hvad der egentlig står i ansættelseskontrakten.
Det er ikke desto mindre vigtigt at være opmærksom på, hvilke betingelser du er ansat under. Et flot logo og en velanset virksomhed er nemlig ingen garanti mod, at der kan have sneget sig fejl eller selvmodsigelser ind i kontrakten. Og det kan få betydning for din pengepung og fremtidige ansættelse.
Det fortæller Lotte Jepsen, der er chef for Djøfs studenterrådgivning.
”De fejl i stud.-kontrakter, vi fra tid til anden ser, findes på tværs af brancher, offentlige som private virksomheder og store som små.”
Hvis du er blevet ansat i et studiejob, hvor du skal løse opgaver inden for fx handel, administrativt arbejde eller andre typiske kontoropgaver, og du er ansat til at arbejde over otte timer om ugen – så skal du ansættes efter funktionærloven, som sikrer dig en række rettigheder.
Men selv om langt de fleste djøf-studerende egentlig er funktionæransatte, er det ikke sikkert, at dine rettigheder er fulgt med i kontrakten.
Ledige stillinger
Lotte Jepsen fortæller, at det med jævne mellemrum sker, at medlemmer sender kontrakter ind på funktionæransættelser, hvor funktionærloven ikke nævnes, eller hvor der står, at den studerende er ansat efter funktionærloven, men samtidig er omfattet af regler, der strider mod den.
Fx er det vigtigt at vide, at du har ret til løn under sygdom og er berettiget til et opsigelsesvarsel, der afhængigt af din anciennitet er mellem en og seks måneder, hvis du er ansat som funktionær.
”Både blandt arbejdsgivere og arbejdstagere er der nogle, der tror, at man ikke er omfattet af funktionærloven, hvis man er ansat på timeløn,” fortæller Lotte Jepsen, ”men det er ikke korrekt.”
Derudover skal man være opmærksom, hvis man i sin kontrakt falder over ordet klausul – fx en konkurrence- eller kundeklausul.
”Det er en klausul, som indebærer, at man ikke må tage ansættelse hos en konkurrent eller en kunde i en periode efter sin ansættelse. Og det er jo helt off, hvis man er studerende,” påpeger rådgivningschefen.
Første skridt er altså at blive klar over, hvilke rettigheder man har som studentermedhjælper. Næste skridt er at gøre sin kommende chef opmærksom på det, hvis der i ansættelseskontrakten er noget, der ikke helt giver mening. Men hvordan gør man det uden at skabe dårlig stemning fra begyndelsen?
Ifølge Lotte Jepsen bør det slet ikke opfattes som potentielt konfliktfyldt.
”Jeg kan godt forstå, at det kan føles svært, første gang man skal påpege, at noget ikke er, som det skal være, i éns kontrakt. Men indimellem er det simpelthen uvidenhed fra arbejdsgiverens side, der fører til fejlen – og ligegyldigt hvad er det afgørende at kunne tage op, for det kommer ikke til at være sidste gang i dit arbejdsliv, du skal gøre det,” siger hun og tilføjer:
”Når det er sagt, kan man altid henvise til os og sige, at man har gennemgået sin kontrakt med sin fagforening, der gjorde opmærksom på, at funktionærloven egentlig bør gælde i denne her stilling. Det er nemmere at tage den fra start, end hvis man brækker armen og pludselig ikke kan arbejde i tre uger.”
Endelig kan det også være en idé at tjekke, om der er en personalehåndbog eller overenskomst, der giver dig nogle yderligere rettigheder som studerende – det kunne fx være løn under barsel.