Brevkasse
8.4.2025
af
Dorte Gotthjælp Nielsen
Foto: Nicoelnino/Shutterstock
”Var der ikke noget med, at vi i den offentlige sektor skulle få mere fleksibilitet i arbejdslivet med OK24? Noget med nogle opsparingsordninger?”
Kære Djøf
Var der ikke noget med, at vi i den offentlige sektor skulle få mere fleksibilitet i arbejdslivet med OK24? Noget med nogle opsparingsordninger? Jeg har ikke hørt meget om mulighederne siden, så jeg ved ikke, om de overhovedet er møntet på mig – jeg er ansat som specialkonsulent i staten og har næsten 10 års anciennitet.
Kære medlem
Tak for dit spørgsmål, som er helt aktuelt, da de nye muligheder og rettigheder træder i kraft her i april og maj.
Djøf kommer selvsagt til at informere medlemmerne om de nye muligheder og ordninger, som blev forhandlet hjem ved OK24. Selv om de gælder i både staten, kommunerne og regionerne, er der også mindre forskelle mellem ansættelsesområderne.
Den nye fleksibilitet kommer i to varianter – dels en opsparingskonto til pensionsmidler, dels opsparing af frihed.
For det første er fritvalgs-andelen af pension blevet betydeligt højere. Det betyder, at du selv kan bestemme, om den andel af pensionen, der er over 15%, helt eller delvist skal udbetales som løn eller indbetales til pension. Du skal også vide, at din pension stiger pr. 1. april (i staten til 18,07%, i kommunerne til 21% og i regionerne til 20,57%).
Men den helt store nyskabelse er, at du nu får adgang til at indbetale pensionsandelen på en særlig opsparingskonto i dit pensionsselskab. Pengene vil blive lige så godt forrentet som din pensionsopsparing, men du kan på ethvert tidspunkt få fingrene i disse penge. Det kan fx være, hvis du har brug for en pause i arbejdslivet.
Bemærk, at ordningen dog ikke giver dig ret til fraværet. Det skal du stadig aftale med din arbejdsgiver.
Ledige stillinger
For det andet har vi fået ret til fleksibilitet i den variant, at vi kan opspare frihed, som vi afvikler senere.
På alle tre ansættelsesområder er det aftalt, at medarbejdere uden ledelse kan opspare sjette ferieuge hen over årene. Du kan maksimalt opspare 15 dage, og den konkrete afvikling skal du fortsat aftale med din arbejdsgiver.
På statens område – men ikke i kommunerne og regionerne – er vi gået et skridt videre og har aftalt, at også merarbejde svarende til otte dage kan opspares til frihed. Der er stadig et max på 15 dage. For dig som konsulent er dette selvfølgelig ikke den store gevinst, da du ikke er omfattet af merarbejdsreglerne, men det er et vigtigt skridt for de fuldmægtige.
På statens område træder ordningen i kraft den 1. maj 2025, mens det allerede sker den 1. april i kommunerne og regionerne.
Så det korte svar er, at de nye muligheder helt sikkert også er møntet på dig, men at du selv afgør, om og i hvilket omfang du vil benytte dem.
Hvis du har brug for helt konkret vejledning i, hvordan I gør på jeres arbejdsplads, så tag fat i din TR eller HR. Har du behov for individuel rådgivning, er du også velkommen til at tage fat i Djøf.
Med venlig hilsen
Dorte Gotthjælp Nielsen, chefkonsulent, Djøf
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER