Udlandsophold
15.5.2023
af
Laura Brix
Foto: cdrin/Shutterstock
Corona gjorde det nærmest umuligt at tage på internationale studieophold. Nu er billedet ved at vende, men der er stadig langt til det normale niveau.
Tusindvis af studerende fik aflyst eller udskudt deres studieophold i udlandet, da corona-pandemien fik de fleste landegrænser til at lukke. Men nu er der igen ved at komme gang i udvekslingen og de internationale praktikstillinger.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at knap 8.000 danske studerende var på studieophold i 2021/2022 – en stigning på 107% i forhold til året før.
Det er en helt naturlig udvikling, fortæller Palle Steen Jensen, som er direktør i EDU Danmark, der bl.a. hjælper danske studerende med råd og vejledning om udlandsophold.
“Nu da verden igen er åbnet, kan vi helt åbenlyst mærke, at flere studerende gerne vil ud igen. Og det, vi ser nu, er ikke så meget en opsamling af dem, der ikke kom af sted, men det er generelt studerende, der bare gerne vil ud.”
“Det er dog svært at sige, hvornår vi er tilbage til normalen. Allerede inden corona begyndte tallene at falde, og generelt ligger vi i Danmark ikke særlig højt sammenlignet med lande omkring os, hvis man måler på, hvor mange studerende vi sender ud,” siger Palle Steen Jensen.Ledige stillinger
Hos Djøf har man også siden afslutningen af corona mærket en stigende interesse for udlandsophold. Helt konkret har der siden 2020 været en tredobling af antal ansøgere til Djøfs rejselegat – et legat på 10.000 kroner til studerende, som skal på et studie- eller praktikophold i udlandet.
Alligevel viser tallene fra Danmarks Statistik, at antallet af studieophold stadig er langt lavere end før corona. Danske studerende var på 7.890 udvekslingsophold til udlandet i 2021/2022, mens de danske studerende var på 14.020 ophold i 2018/2019.
EDU Danmark mærker også, at der stadig er nogle udfordringer og efterslæb efter corona, hvilket der ifølge Palle Steen Jensen kan være flere årsager til.
”Der er nok nogle studerende, som er lidt mere forsigtige, end hvad de var før. Samtidig har der været to år, hvor meget få er rejst ud, hvilket har konsekvenser. Der er nemlig mange, der bliver inspireret af at se andre rejse ud, fordi de så ser, at det kan lade sig gøre, og denne måde at inspirere hinanden på har været fjernet.”
Ifølge Palle Steen har danske studerende overordnet set gode muligheder for udlandsophold.
”Der er noget for de fleste – både rent prismæssigt, fagligt og oplevelsesmæssigt. Men det er også vigtigt at gå til planlægningen på en struktureret måde og starte i god tid.”
Netop planlægningen – ikke mindst af hvordan du får råd – er noget, Djøfbladet tidligere har skrevet om.
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER